teachers

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Χρύσανθος Καρούζος, Αθανασία Μπινίσκου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ: «Ψυχοκινητικές Δεξιότητες σε παιγνιώδη μορφή – "Kids’ Athletics" - Κλασικός Αθλητισμός για παιδιά»

                                                                                        Προγραμματισμός Β' τριμήνου

Από τη στιγμή που στα παιδιά αρέσει να συναγωνίζονται το ένα το άλλο και δεν χάνουν ευκαιρία για επικράτηση επί συνομήλικων αντιπάλων, ο Στίβος με την ποικιλία αγωνισμάτων του, παρέχει μία εξαιρετική ευκαιρία γι’ αυτού του είδους τις διαδραστικές ενέργειες μεταξύ συνομηλίκων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Στίβος παραμένει μία ειδική αναφορά γι’ αυτές τις δράσεις, αναγκάζοντας τους θεματοφύλακες του αθλήματός μας να αφιερώσουν αγωνιστικές δράσεις αποκλειστικά για παιδιά. Τις περισσότερες φορές οι αγώνες των παιδιών σε αυτό το άθλημα είναι μικρογραφίες των αγώνων για ενήλικες.

Η ανεπαρκής δημιουργία κανόνων οδηγεί συχνά σε πρώιμη εξειδίκευση η οποία ξεκάθαρα αντιβαίνει στις ανάγκες των παιδιών για αρμονική ανάπτυξη. Ακόμα επιφέρει πρώιμο ελιτισμό ο οποίος είναι επιβλαβής για την πλειονότητα των παιδιών.

Μετά από πολλές έρευνες και μελέτες επί του θέματος, η πρόκληση για την IAAF ήταν να σχηματίσει μία νέα έννοια για τον Στίβο που θα ανταποκρίνεται με μοναδικό τρόπο στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Η IAAF δημιούργησε μία παγκόσμια πολιτική στίβου για τη νεολαία από 7 έως 15 χρονών. Αυτή η πολιτική έχει δυο στόχους:
- να καταστήσει το Στίβο το πιο πρακτικό ατομικό άθλημα στα σχολεία σε όλο τον κόσμο
- να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά από τις ομοσπονδίες και όχι μόνο, να προετοιμαστούν για το μέλλον τους στο Στίβο με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Οι «Κινητικές Δεξιότητες» στοχεύουν να προκαλέσουν ενθουσιασμό και διασκέδαση παίζοντας «στίβο». Νέα αγωνίσματα και καινοτόμες διοργανώσεις δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν βασικές κινητικές δράσεις: ταχύτητα, αντοχή, άλματα, ρίψεις, ουσιαστικά σε οποιοδήποτε χώρο (στάδιο, προαύλιο, κλειστό στάδιο, οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση κλπ). Τα αγωνίσματα αυτά θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκομίσουν τα σημαντικότερα οφέλη του Στίβου μέσα από την πρακτική εξάσκηση, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η αυτοεκτίμηση

Οι στόχοι του μοντέλου «Στίβος για Παιδιά» είναι:
•  η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού παιδιών ταυτόχρονα
•  η βιωματική εμπειρία βασικών και ποικίλων κινητικών στερεοτύπων και δεξιοτήτων
•  η διαμόρφωση αντίληψης ότι ένα καλό αποτέλεσμα δεν οφείλεται απαραίτητα στα δυνατότερα ή στα ταχύτερα παιδιά
•  η κατανόηση ότι οι απαιτούμενες ικανότητες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και προϋποθέτουν ικανότητες μυϊκού συντονισμού
•  ο χαρακτήρας της περιπέτειας που αντανακλά στο πρόγραμμα και προσφέρει κινητικές προκλήσεις κατάλληλες για παιδιά
•  η δομή και η βαθμολογία των αγωνισμάτων με εύκολο τρόπο να στηρίζεται σε κατάταξη ομάδων


Η προαγωγή της υγείας

Ένας από τους κύριους στόχους όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των παιδιών για παιχνίδι και η χρησιμοποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων με σκοπό να θωρακίσουν την υγεία τους. Ο Στίβος είναι έτσι σχεδιασμένος, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση με την ποικιλία της φύσης των δράσεων και τα φυσικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις (σε σχέση με την ηλικία) των τύπων των παιχνιδιών συνεισφέρουν στη γενική και αρμονική ανάπτυξή τους.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση

Ο «Στίβος για Παιδιά» αποτελεί έναν θετικό παράγοντα αλληλεπίδρασης των παιδιών σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Στα αγωνίσματα ομάδων στο πλαίσιο των οποίων ο καθένας συμβάλλει και συμμετέχει στο παιχνίδι, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν, να γνωρίσουν, αλλά και να αποδεχτούν τις διαφορές τους. Η απλότητα των κανόνων των παιχνιδιών και η ακίνδυνη φύση των προσφερομένων αγωνισμάτων, επιτρέπουν στα παιδιά να αναλάβουν ενίοτε ακόμα και ρόλο κριτών ή και προπονητών ομάδων. Αυτές οι αρμοδιότητες, όταν αναλαμβάνονται, αποτελούν ξεχωριστές στιγμές με έμμεσο αντίκτυπο στη διαμορφούμενη κοινωνικοποίηση και υπευθυνότητα όπως αυτές αναπτύσσονται στις μικρές ηλικίες.

Οι καθηγητές
ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
ΜΠΙΝΙΣΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ